Proposta de Normativa del servei de préstec de documents entre les biblioteques BUVAL
El préstec entre les biblioteques que integren BUVAL és un servei que permet als seus usuaris sol·licitar en préstec documents en qualsevol de les biblioteques del Consorci.
El concepte de document inclou material bibliogràfic i audiovisual en suport físic.
Tot i que aquest document desenvolupa el marc comú a les cinc biblioteques integrants del sistema, cadascuna podrà decidir la forma i el mitjà de difusió d’aquesta normativa entre els seus usuaris.
S’estableixen dos objectius preferents: d’una banda maximitzar l’ús de les col·leccions bibliogràfiques de les institucions participants, i d’un altra facilitar la circulació dels fons, simplificant les gestions administratives i econòmiques.
Podran fer ús d’aquest servei, totalment gratuït, els col·lectius indicats a continuació:
- Personal docent i investigador de les universitats BUVAL (PDI)
- Personal d’administració i serveis de les universitats BUVAL (PAS)
- Estudiants de grau i postgrau, màsters i doctorands de les universitats BUVAL
Cadascuna de les biblioteques participants vetlarà per l’actualització dels usuaris de la seua institució i establirà les condicions especifiques per a la prestació del servei.
Quan un usuari estiga suspés del servei de préstec en la seua biblioteca, ho estarà també en el préstec BUVAL.
Els usuaris hauran d’acreditar la pertinença a algun dels col·lectius autoritzats en la seua institució d’origen, la biblioteca de la qual serà qui comprovarà que les dades siguen correctes i que l’usuari està lliure de càrregues i sancions
4.1 Tipologia de documents subjectes a préstec
Tots els documents, excepte aquells que cada biblioteca puga excloure per raons d’ús, preservació o drets d’autor.
Tampoc es podran sol·licitar documents d’altres biblioteques si la biblioteca a la qual pertany l’usuari els té disponibles.
4.2 Número de documents
Els usuaris del préstec BUVAL podran sol·licitar fins a sis documents en préstec, encara que cada biblioteca pot ampliar la quantitat d’exemplars.
4.3 Duració dels préstecs
El període de préstec domiciliari BUVAL és, de forma general, de 15 dies, encara que cada biblioteca podrà ampliar-los o reduir-los. Els préstecs poden renovar-se fins a sis vegades o durant un período màxim de tres mesos, sempre que no hagen estat reservats per un altre usuari i que la renovació es realitze dins del termini de préstec.
4.4 Reserves
Es podrà realitzar la reserva prèvia d'exemplars segons la normativa específica de cada biblioteca.
5.1 Préstec
Els usuaris, previament identificats, sol·licitaran el préstec de forma presencial en la biblioteca on estan dipositats, segons la normativa pròpia de cada biblioteca.
5.2 Devolució
Els usuaris tenen l’obligació de tornar el document a la biblioteca prestatària o a qualsevol biblioteca BUVAL quan finalitze el termini de préstec.
En el cas de retard en la devolució dels documents, s’aplicarà un dia de penalització del servei per cada dia de retard i per cada document.
5.3 Préstec interbibliotecari
El Servei de Préstec Interbibliotecari, que inclou la petició de documents originals i/o reproduccions de documents, serà gratuït entre les biblioteques BUVAL.
Es prioritzarà la còpia dels documents en format digital, amb l’excepció dels que cada biblioteca excloga per raons de preservació o de drets d’autor.
L’usuari és responsable de vetlar per la integritat i la bona conservació dels documents en préstec mentre estiguen en el seu poder, i ha de tornar-los en les mateixes condicions físiques en què li varen ser lliurats en préstec.
En el cas que els usuaris no tornen els documents o els tornen deteriorats, hauran de restituir-los amb exemplars de la mateixa edició. Si estan exhaurits, la biblioteca propietària proposarà una alternativa de característiques similars o d’un valor equivalent. Fins que la situació no es resolga, l’usuari quedarà exclòs del servei de préstec BUVAL amb independència de les altres mesures que se li apliquen.
Si els documents no s’han tornat en els sis mesos següents a l’expiració del termini de préstec, la institució de l’usuari haurà de restituir-los abans que passe un any, amb un exemplar de la mateixa edició. Si estan exhaurits, la biblioteca propietària proposarà una alternativa de característiques similars o de valor equivalent. En tot cas, aquesta mesura no eximeix l’usuari de la seua responsabilitat.
Tant per al préstec in situ com per a la consulta del fons bibliogràfic i l’ús de les instal·lacions, les biblioteques de les universitats BUVAL facilitaran l’accés als usuaris de les altres institucions membres del consorci, degudament acreditats, ja que encara que l’accés a les biblioteques sol ser lliure, en determinades circumstàncies la normativa de funcionament de les biblioteques el limita.
En cas de períodes amb alta demanda, les biblioteques podran establir mesures que prioritzen l’accés als usuaris de la propia institució.